06 30 156 9362 info@impulzmkp.hu

Pilates: ezért fogod nagyon szeretni

pilates.png

Írta: admin

2020.04.30.

Hazánkban az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a pilates, ami nem véletlen, hiszen ennek a szuper edzésformának számtalan jótékony hatása van testre és a lélekre egyaránt.

Egy korábbi cikkben már írtunk a kitalálójáról, Hubertus Pilatesről, akinek módszerét követve ma olyan világhírű hölgyek is a legjobb formájában tündökölhetnek, mint: Kate Winslet, Madonna, Reese Witherspoon, Naomi Campbell, Sandra Bullock, Cameron Diaz, Lucy Liu, Kate Hudson, Gwyneth Paltrow és Pink. Ha nekik bevált, neked miért ne sikerülne?

A pilates azonban nemcsak a nők számára, hanem a gyerekek és a férfiak számára is kiváló edzés alternatívát jelent. Lássuk, hogy miért fogod te is nagyon szeretni!

Miért előnyös számodra a rendszeres pilates edzés?

A pilates is azon edzésformák közé tartozik, amely nem csupán a testet edzi, hanem a lelket és az elmét is pallérozza. Egyszerre hat a koncentrációra, a légzésre, az energiaáramlásra, miközben növeli az állóképességet, feltölt energiával és kitartó gyakorlásával elérhető az erős, mégis karcsú, szálkás izomzat, illetve test. Ugye, milyen nagyszerűen hangzik? Hidd el, az is! De a lényeg még csak most jön!

A gyakorlatok felépítése

Minden egyes gyakorlat 6 elv alapján épül fel. Ez az egész módszer lényege.

Koncentráció, azaz a figyelem fókuszálás, hiszen a gyakorlatokat mindig koncentráltan és maximális figyelem megtartásával kell végezni

Irányítás, azaz a teljes figyelemmel kontrollált és koordinált mozgások sorozatát össze kell hangolni a szintén kontroll alatt tartott légzéssel

Központosítás, azaz a mozdulatok indítása az erőközpontból (ami a hát alsó része, a hasizmok, belső combizmok, a medence- és farizmok területe)

Légzés, azaz a megfelelő légzéstechnika, ami elengedhetetlen a pilates eredményes gyakorlásához. A különböző mozdulatok csak akkor lesznek tökéletesek, ha a hozzájuk tartozó ki- és belégzések üteme is megfelelő.

Áramlás, azaz a minden egyes gyakorlatnak saját áramlása, üteme van

Pontosság és precizitás, azaz a gyakorlatok rendkívül lassú, maximális pontosságú, precíz végrehajtásán van a hangsúly

Mindeközben tudatosan figyelni kell a légzésre, a megfelelő légzéstechnikára is, hiszen ezzel, egyrészt a mozgás ütemére, illetve dinamikájára is hatással lehet lenni, másrészt pedig, a helyes légzés biztosítja a gerincoszlop megfelelő stabilitását is.

És amiért még szeretni fogod…

A pilates kifejezetten alkalmas mindazok számára, akik nem szeretik az izzasztó, kifejezetten intenzív és az ízületeket kevésbé kímélő edzéseket. 

Ennek lényege ugyanis épp a lassú, kontrollált és szinte tökéletesre csiszolt, áramló mozdulatokban rejlik. Tökéletes választás, ha  kikapcsolódni vágysz, feltöltődnél, különböző ízületi vagy gerincbántalmak kínoznak, de akkor is ha feszes, izmos alakra vágysz és ehhez hatékony, mégis kiméletes edzésformát keresel.

Ha szeretnéd kipróbálni, a veszélyhelyzet alatt is megteheted, az Impulz Mozgásközpont online pilates óráinak segítségével. Bővebb információért kattints ide!

 

További cikkeink:

Impulz hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy ingyenes diétás és otthoni edzést segítő ebookkal.
* kötelező mező
/ ( hh / nn )

0 hozzászólás