06 30 156 9362 info@impulzmkp.hu

Vajon számodra megfelelő mozgásforma lehet a jazzbalett?

Írta: admin

2020.03.19.

A jazzbalett ötvözi a klasszikus balett elemeit, amelyeket a modern jazz-technikákkal egészít ki. De honnan indult ez a stílus a világhódító útjára és mi különbözteti meg a klasszikus balett-től? A mai blogcikkünkben ennek járunk utána.

Innen ered a jazzbalett

A jazzbalettet megalapozó zene és mozgás kialakulásáért egészen az 1800-as évek elejéig kell visszakanyarodunk. A new orleans-i feketék Kongó-táncaitól indul a stílus, aminek később, a 20. század első évtizedeiben már az amerikai Harlem volt a központja. Innen indult világhódító útjára az új kontinensen és Európában is.

A jazz tánc és a zene elválaszthatatlan sárga megkérdőjelezhetetlen volt akkoriban. Több kiemelkedő alakja  is volt az új táncstílusnak, a jazzbalett kialakulására azonban még várni kellett.

Az 1940-es években a klasszikus balett és a modern tánc is hatással volt a stílus fejlődésére, de újabb két évtized telt el, amíg a jazz táncból végül kialakult a jazzbalett. Egy teljesen egyedi, látványos és különleges táncstílus született.

Mi is valójában a jazzbalett?

Ahogyan azt már fentebb is említettük, a jazzbalett a modern balettművészet egyik ága, ami zseniálisan ötvözi a klasszikus balett elemeket a sokkal szabadabb Jazz-technikákkal.

A precíz és pontos, mégis rendkívül szabad mozgásra jellemző kettősség határozza meg a stílust. Ez jellemző a különböző koreográfiákra, valamint a zenére is.

A jazzbalett egy lendületes, minimálisan kötött, a táncos belső világát és kreativitását szabadon engedő táncstílus. Telis-tele van lendületes ugrásokkal, forgásokkal, lépéskombinációkkal és a mindent meghatározó izolációs technika magas szintű gyakorlásával.

Az izolációs technika

A stílus alapját képező izolációs technika lényege, hogy a test különböző területei egymástól teljesen függetlenül mozognak. A test különböző mozgásközpontjai (fej-nyak, vállak, kezek, mellkas, medence, lábak) közül legalább két mozgásközpont egymástól eltérően mozog. Minimális kötöttség jellemző rá, hiszen az izolációs technika lehetővé teszi a teljes foku szabadságot és szinte bármilyen mozgást.

Kinek ajánljuk?

Akár neked is, hiszen a jazzbalett már egészen fiatal vagy akár idősebb kortól is bármikor elkezdhető.

Tekintettel arra, hogy most a koronavírus terjedésének megakadályozása és a Te egészséged megőrzése a legfontosabb feladat a számunkra, a türelmedet kérjük. Amikor azonban újra nyithatjuk kapuinkat, várunk szerettel az Impulz Mozgásközpont jazzbalett óráin! 

További cikkeink:

Impulz hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy ingyenes diétás és otthoni edzést segítő ebookkal.
* kötelező mező
/ ( hh / nn )

0 hozzászólás