06 30 156 9362 info@impulzmkp.hu

Miért jó választás a capoeira a gyermekek számára?

Írta: admin

2020.02.26.

A capoeira egy brazil harcművészet, táncos elemekkel gazdagítva. Népszerűségének egyik oka, hogy rendkívül könnyed, ugyanakkor akrobatikus elemekben bővelkedő, ami elképesztően látványossá teszi.

Harmonikusan egyesíti a védekező mozdulatokat és az erőteljes rúgásokat, amelyektől az egész egy dinamikus, mégis játékosan szabad mozgásformává válik.

A capoeira eredete

Az első capoeiristák, évszázadokkal ezelőtt Afrikából Brazíliába hurcolt rabszolgák voltak. Az új földrészen, az afrikai törzsi táncokat gazdagították defenzív és lendületes rúgó mozdulatokkal.

Mivel nem tarthattak fegyvert és nem gyakorolhattak semmiféle harcművészetet vagy önvédelmi technikát, kialakították ezt a különleges, zenei ütemre felfűzött mozgássort, ami nem volt más, mint táncnak álcázott harcművészet. A capoeira volt az egyetlen, amivel a rabszolgák védekezhettek a durva és kegyetlen rabszolgatartókkal szemben.

A capoeira a napjainkban

A rabszolgaság felszámolása utáni időszakban, továbbra is a szegényebb sorban élők, a felszabadított rabszolgák, illetve az alvilág tagjai űzték ezt a sportot, ezért capoeira a 20. század elejéig hivatalosan tiltott tevékenységnek számított.

Később azonban felismerték kulturális értékét, és azóta egyre többen űzik, már nem csupán Brazíliában, hanem szerte a világban, így Magyarországon is.

Kinek ajánlott?

A capoeira mozdulatai remek lehetőséget kínálnak arra, hogy átmozgassuk az egész testünket, miközben a vérpezsdítő zenei ütemre kivitelezett harcművészeti elemek megnyugtatnak és feltöltenek lelkileg és mentálisan is egyaránt.

Tehát ajánlott kortól, nemtől függetlenül mindenkinek, aki szeretne egy különleges életérzést és kultúrát jobban megismerni, miközben szinte észrevétlenül megerősíti magát kívül-belül egyaránt.

Miért jó a gyermekeknek?

A capoeira hozzájárulhat a gyermekek testi, lelki és mentális fejlődéséhez. Az edzések segíthetnek nekik abban, hogy jobban teljesítsenek az iskolában és nyitottabbá váljanak.

Mivel ennek a sportnak több szintje van (több színű övet lehet elérni), ezért egy komoly célt is ad a gyermekek számára, ami erősíti a kitartásukat, a folyamatos sikerélmények pedig az önbizalmukat.

Ahhoz, hogy sikereket érjenek el benne, használniuk kell a megfigyelőképességüket is. A sok esetben teljesen improvizatív mozdulatok gyakorlásával gazdagodik a kreativitásuk, a ritmusérzékük és gyorsabbá válnak a reflexeik.

A fentieken túl, a capoeira:

  • teljes mértékben lemozgatja a gyermekek energiáit
  • kifejezetten javítja a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket és az állóképességet
  • erősíti a test izomzatát és a vázizomzatot is
  • nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá teszi a gyermekeket

Az Impulz Mozgásközpontban kifejezetten a gyermekek és fiatalok igényeire összeállított capoeira edzésekkel várunk!

Tetszett ez a cikk? Amennyiben igen, és nem akarsz lemaradni a későbbi hasznos tartalmakról sem, iratkozz fel a hírlevelünkre!

További cikkeink:

Impulz hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy ingyenes diétás és otthoni edzést segítő ebookkal.
* kötelező mező
/ ( hh / nn )

0 hozzászólás