06 30 156 9362 info@impulzmkp.hu

Jóga kezdőknek: senki sem úgy kezdi, hogy összecsomagolja magát

Írta: Szabó Tímea

A Mozgásközpont vezetőjeként szeretném, hogy minél több ember találja meg a szívéhez közelálló mozgásformát és közösségünkhöz tartozva, óráinkra járva örömöt leljen a a mozgásban.

2020.02.13.

Számtalan helyen olvashatsz róla, sőt szinte azonnal gyakorolhatod is. De vajon mi a jóga lényege, illetve eredendő célja, mitől jóga a jóga és mire figyelj kezdőként mindenképpen oda, mielőtt jógázni kezdenél?

 

A jóga eredete és valódi funkciója

A jóga, az ősi indiai vallásból ered, de ma már nem feltétlenül kapcsolódik hozzá, ugyanakkor eredeti célja megmaradt.

A jóga a legmélyebb önismeret elérésének kifinomult módszere, amit az önmagadról szerzett tapasztalatok alapján tökéletesíthetsz, hogy teljes harmóniában, kifogástalan egységet alkothasson benned az elme, a lélek és a fizikai tested.

Erre utal a jóga szó jelentése is: egység, kapcsolat.

A jóga mindemellett kiváló módja annak, hogy:

  • fejleszd az erőnlétedet és az állóképességedet
  • feszesítsd a tested
  • elérd a megfelelő testsúlyt
  • magasabb szintre emeld az önuralmadat
  • megtaláld a lelki békédet
  • hatékonyan kezelni tudd a rád nehezedő stressz-hatásokat
  • erősítsd az immunrendszered
  • megszabadulj a különböző testi eredetű, illetve lelki fájdalmaktól
  • és pozitív energiával töltődj fel

A jóga tehát fantasztikus lehetőséget biztosít a számodra, hogy egy boldogabb, teljesebb, kiegyensúlyozottabb életet élhess, de csak akkor, ha jól csinálod!

A jóga módszertana

A jógában a speciális ászanákból, azaz pózokból álló gyakorlatok éppannyira fontosak, mint a légzőgyakorlatok (pránájáma), illetve a meditáció (dhjána), amelyek együtt segítenek lecsendesíteni az elmét, megnyugtatni a lelket és ellazítani a testet.

Rendkívül fontos, hogy ha jógázni szeretnél, mindhárom területre odafigyelj, és mindhármat azonos ütemben fejleszd, hiszen csak így tudod a jóga összes pozitív, egészségmegőrző és spirituális hatását megtapasztalni.

Másként megfogalmazva: az ászanák, a légzőgyakorlatok és az elmélyült meditáció hármasa maga a jóga, minden más csak a modern világ jógára aggatott színes cukormáza.

A jógát illetően is légy tudatos

Manapság számtalan jógastúdió és edzőterem kínál változatosnál változatosabb jógafoglalkozásokat.

Kezdőként a legfontosabb feladatod, hogy tudatosan válaszd ki a számodra megfelelő helyet és magasan képzett oktatót.

A jóga ugyanis, bármennyire is könnyűnek tűnik, korántsem az, hiszen fokozatosan kell benne egyre magasabb szintre fejlesztened magad. Tehát ha pl. kezdő vagy, egy komolyabb erőfeszítést jelentő gyakorlat nem megfelelő kivitelezése akár sérüléshez is vezethet.

Ezért is annyira fontos, hogy ne könyvekből vagy az internetről, hanem egy hús-vér szakembertől sajátítsd el a jóga alapjait, illetve később, az adott fejletségi szintednek megfelelő ászanákat, pránájámákat és dhjánákat. 

Az Impulz Mozgásközpontban Bernáth Viktória óvódásoknak, iskolásoknak és felnőtteknek tartott Hatha jóga órái kiváló alapot nyújthatnak egy hosszabb, boldogabb és sikeresebb élethez.  

Amennyiben tetszett ez a cikk és kíváncsi vagy még további tartalmakra is, iratkozz fel a hírlevelünkre!

További cikkeink:

Impulz hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy ingyenes diétás és otthoni edzést segítő ebookkal.
* kötelező mező
/ ( hh / nn )

0 hozzászólás