06 30 156 9362 info@impulzmkp.hu

Ezért kiváló megoldás a gerinctréning derék- vagy hátfájás ellen

gerinctrening.jpg

Írta: admin

2020.03.26.

Az egészséges mozgató szervrendszer alapja a gerincoszlop és az ízületek fájdalommentes normál fiziológiás működése. Az idő előrehaladtával azonban egyik-másik ízületi mozgáspályája beszűkülhet és a porckorongok is veszítenek a rugalmasságukból, ami különböző fájdalmas kórképekben (derék- vagy hátfájás, ízületi fájdalmak) nyilvánulhat meg. Ennek kiváló megelőző eszköze a rendszeresen végzett gerinctréning.

A gerinctréning lényege

A gerinctréning órákon a gerincoszlop stabilizálásában résztvevő gerinc menti izomzat, valamint a csípő és a medence körüli izomcsoportok is maximálisan átmozgatásra kerülnek.

A bemelegítést követően, a különböző dinamikai gyakorlatokkal szakaszonként átmozgatott gerincoszlop és ízületek körüli izmok  erősödnek, ami a tartás javulásához, a gerincoszlop stabilizálásához, illetve az egyensúly és a koordináció fejlesztéséhez járul hozzá.

Egy kis anatómia

A gerincoszlopunk 7 db nyakcsigolyából, 12 db hátcsigolyából és 5 db ágyéki csigolyából áll, ami a keresztcsontban és a farokcsontban végződik. A gerincoszlop csigolyái egymástól nagyjából hasonló távolságban helyezkednek el.

A csigolyák között találhatóak a kezdetben rugalmas porckorongok, amelyek a csigolyákra nehezedő nyomást igyekeznek kiegyenlíteni és a gerincoszlopot érő terhelést csökkenteni.

Ha a gerincoszlopunk egészséges, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a porckorongjaink is egészségesek. A porckorongok azonban idővel veszítenek a rugalmasságukból, ezáltal a gerincoszlop is sérülékenyebbé válik.

Ahhoz, hogy a porckorongjainkat lehető legegészségesebben tartsuk, szükségünk van arra, hogy a gerinc menti izomzatunk erős legyen. Ugyanez igaz az ízületeinkre is. Az izmok pedig a megfelelő, célzott mozgás hatására fejlődnek.

Tudatos mozgás nélkül komoly kockázata van  a különböző ízületi betegségek és a porckorongsérv kialakulásának is.

A gerinctréning áldásos hatása,  avagy ezért  kellene mindenkinek elsajátítania

A rendszeresen végzett, irányított gerinctréning pozitív hatásai már hamar érezhetőek. A gerinc menti izomzat erősödése leveszi a terhelést a porckorongokról. A csípő és váll ízületek körüli izomzat erősödése pedig az érintett ízületekről.

Ha az izomzat betölti a tartó funkcióját, akkor évekkel, sőt évtizedekkel meghoszabbítható az ízületek és a gerincoszlop egészséges, fájdalommentes állapota. Ezért a gerinctréning gyakorlatilag nemtől és életkortól függetlenül bárki számára ajánlható mozgásforma.

Amennyiben   derék, hát, esetleg egyéb ízületi fájdalommal küzdesz, akkor azért, ha még nem, akkor azért lesz számodra hasznos a gerinctréning.

Az Impulz Mozgásközpont jelenleg zárva van, hiszen most a vírus terjedésének megakadályozása és az egészséged megőrzése a legfontosabb feladat. Amikor azonban újra nyithatjuk kapuinkat, szerettel várunk a gerinctréning óráinkon!

További cikkeink:

Impulz hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy ingyenes diétás és otthoni edzést segítő ebookkal.
* kötelező mező
/ ( hh / nn )

0 hozzászólás