06 30 156 9362 info@impulzmkp.hu

A tánc valóban a lélek rejtett nyelve lenne?

Írta: admin

2020.03.12.

Az érzelmek kifejezése, a kapcsolatteremtés iránti vágy, vagy épp a befelé tekintés, valamint a ritmus és a zene szorosan kapcsolódnak, sőt meg is határozzák a tánc valódi művészetének alapjait.

Egy kis tánc, egy kis történelem

A tánc az előadó-művészet egyik rendkívül népszerű és látványos elemekkel gazdagított ága, ami kultúránként és táncstílusonként eltérő, célzottan kiválasztott lépésekből és mozgásokból áll. A művészek gyakran történeteket mesélnek el a tánc segítségével.

Ez már a Krisztus előtti időkben is így volt. Sőt ez a tulajdonság akkoriban még nagyobb hangsúlyt kapott. A tánc rendkívül fontos részét képezte az elődeink generációkon átívelő, történeteket megörökítő, szóbeli kommunikációjának.

Az írott nyelvek kialakulása előtt, több mint 9000 évvel ezelőtt Indiából és Kr.e. 3300-ból a görög félszigetről fennmaradt leletek szerint, az embereknek már akkoriban is különös kapcsolata volt a tánccal, ami szerencsére, azóta sem változott, és egész világon ma is igen intenzíven érezhető.

Miért szeretünk táncolni?

Mert a tánc az önkifejezés egyik varázslatos eszköze, ami:

  • egyszerre felszabadító és inspiráló,
  • edzi a testet, nyugtatja az elmét és helyrebillenti a lelket,
  • “a lélek rejtett nyelve” – Martha Graham
  • erősíti az önbizalmat,
  • segít a kapcsolatteremtésben
  • és oldja a nap mint nap felgyülemlő feszültséget, amivel elkerülhetőek a stressz káros hatásai.

A legtöbb ma ismert klasszikus, illetve finom, kecses műfaj alapja a kötött, mégis elbűvölően légies stílusú klasszikus balett. A balett tette koordináltabbá és kecsesebbé a különböző stílusokat meghatározó mozdulatokat.

De a baletten és a klasszikus vonalon túl is van élet! Te is számtalan stílusban kipróbálhatod magad. Az Impulz Mozgásközpontban pl. a modern tánc rejtelmes világába is belekóstolhatsz. Izgalmasabb, mint gondolnád!

Ettől olyan különleges a modern tánc

Eredete a 19. század végére, illetve a 20. század elejére nyúlik vissza. A sok esetben, látszatra koordinálatlannak tűnő mozgások, szakítva a rendezettséggel és a kötöttséggel, az önkifejezés egy magasabb szintjét jelentik, ami a modern tánc célja is egyben: épp az ellentéte a klasszikus balettnek.

A dinamika játéka, a lágyabb és erőteljesebb mozdulatok váltakozásából álló, szabad mozgásművészet páratlan élménnyel ajándékozza meg művelőit. Emellett pedig, ahogyan fentebb is olvashattad, számtalan pozitív hatása van.

A gyermekek elsősorban a természetes mozgás gyakorlása, a testtartás javítása a mozgáskoordináció és a közösségi élet fejlesztése a cél. Felnőtteknél mindezek mellett a művészi tánc alaplépéseinek elsajátítása is nagy hangsúlyt kap.

Mutasd meg a világnak, hogy ki vagy egy nagyszerű és szórakoztató mozgásforma segítségével! Szeretettel várunk csütörtök esténként az Impulz Mozgásközpont kezdő tanfolyamán! Jelentkezz most!

 

További cikkeink:

Impulz hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy ingyenes diétás és otthoni edzést segítő ebookkal.
* kötelező mező
/ ( hh / nn )

0 hozzászólás