06 30 156 9362 info@impulzmkp.hu

Szülés utáni regeneráló torna

Szülés utáni regeneráló torna

Miért jó neked a szülés utáni regeneráló torna?

A testmozgás az élet bármely szakaszában az egyik legjobb módszer a hangulat javítására, az izmok erősítésére és tonizálására, valamint az általános egészségi állapot javítására.

A szülés utáni regeneráló torna célja is ugyanez, csak kicsit másképp, mint azt korábban megszoktad. A várandósság és a szülés során ugyanis megváltozik a tested, az optimális időpontban elkezdett speciális gyakorlatok célja pedig, hogy a megfelelő módon segítsenek hozzá a helyreállításához.>>>

Hogyan változik a tested a terhesség után?

Még ha késznek is érzed magad arra, hogy újra kezdd az edzést, nagyon fontos, hogy ne vidd túlzásba. Lehet, hogy nagyszerűen érzed magad a baba születése után, de a tested egészen biztosan változott valamennyit, tehát mindenképpen időre van szükség ahhoz, hogy visszatérjen a régi formájába. 

A várandósság, a vajúdás és a szülés az alábbi fizikai változásokat okozhatja:

 • Hátfájás, derékfájás és hólyagszivárgás (terhességi inkontinencia) alakulhat ki. Az erőteljes testmozgás pedig csak súlyosbíthatja ezeket a problémákat.
 • A terhességi hormonok a szülés után akár 6 hónapig is befolyásolhatják az ízületeket és a szalagokat, ami megnöveli az edzés közbeni sérülés kialakulásának kockázatát.
 • A hasizmok elválhatnak a terhesség alatt. Általában a szülés után visszatérnek a normális állapotba, de van, akinél nem.
 • A terhesség után gyengülhetnek a medencefenék, a húgyhólyag, a méh, valamint a bél alátámasztására szolgáló izmok és szalagok, különösen akkor, ha a baba nagy, vagy hosszú ideig tartott a kitolási szakasz.

Már a terhesség ideje alatt és a szülés után bizonyos idővel érdemes célzott tornát végezni az érintett izmok erősítésére, hogy elkerüld a fenti problémák állandósulását és a sérüléseket.

Az Impulz Mozgásközpontban a szakmai ajánlásoknak megfelelően, diplomás mozgásterapeuta bevonásával, olyan hasznos szülés utáni regeneráló torna gyakorlatokat és nyújtási technikákat sajátíthatsz el, amelyek segíthetnek helyreállítani a szülés során kialakult változásokat.

A szülés utáni regeneráló torna célja

A szülés utáni regeneráló torna elsődleges célja, hogy átmozgassa a tested, emellett úgy segítsen fokozatosan visszanyerni az izomerőt és a rugalmasságot, hogy közben jól érzed magad.

Az elsősorban a rekeszizomra, a keresztirányú hasizmokra és a medencefenékre összpontosító gyakorlatok a tested újjáépítését és regenerálódását szolgálják. 

Az pedig, hogy milyen gyorsan térsz vissza az edzéshez, attól függ, hogy mennyire voltál fitt a baba születése előtt, és mi történt a vajúdás alatt.

Arra mindenképpen vigyáznod kell, hogy ne okozz kárt magadnak azzal, hogy túl korán kezded a tornát, vagy túl erőteljes edzésmunkát végzel, mivel ezek növelhetik a kismedencei prolapsus (a hüvely, a hólyag, a végbél és a méh előreesése) kialakulásának esélyét!

Ezért nem ajánlott a súlyok használata vagy a nagy intenzitású gyakorlatok végzése.

A megfelelő időben elkezdett és rendszeresen végzett szülés utáni regeneráló torna biztonságosan végezhető gyakorlatai azonban néhány hét alatt újra formába lendítenek. 

A speciális szülés utáni torna előnyei

A szülés utáni regeneráló torna potenciálisan segíthet a testi-lelki felépülésben:

 • Erősíti és tonizálja a terhesség során megfeszített hasizmokat és a medencefenék izmait.
 • Regenerálja és helyreállíthatja a gerinc menti izomzatot, ízületeket, szalagokat.
 • Javítja a hangulatot.
 • Növeli az energiaszintet – kevésbé érzed magad fáradtnak.
 • Segíthet a fogyásban és a fittebbé válásban.
 • Enyhíti a stresszt és segít megelőzni a szülés utáni depressziót.
 • Elősegítheti a jobb alvást.
 • Megismerkedhetsz és tapasztalatot cserélhetsz más anyukákkal, miközben érezheted egy támogató közösség erejét.

Még ha most fáradt is vagy, és nem érzed magad motiváltnak, rengeteget tehetsz a testedért és a jó hangulatod megőrzéséért. Az, hogy milyen hamar állsz készen a rendszeres testedzésre, az egyéni körülményeidtől függ, ezért először mindig az orvosoddal konzultálj!

Ezek a gyakorlatok a normál szülés után általában 6 héttel elvégzett orvosi ellenőrzés után elkezdhetőek. A császármetszés után vagy bármilyen szülés során felmerülő szövődmény esetén pedig az orvos által javasolt időpontban.

Ha készen állsz a regenerálódásra és az izomerőd visszaszerzésére, az Impulz Mozgásközpont kapui nyitva állnak előtted. Szeretettel várunk.

judo

Aktuális kurzusaink

XVI. kerület Bányász utca 18. Impulz Mozgásközpont

Péntek: 18:45-19:30

Tandíjak és infók

Tandíj

1800 Ft/alkalom

8250 Ft/5 alkalom
(a bérlet a vásárlástól számított 45 napig használható fel)

15000 Ft/10 alkalom
(a bérlet a vásárlástól számított 90 napig használható fel)

Öltözet

Kényelmes sportruha

Impulz hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy ingyenes diétás és otthoni edzést segítő ebookkal.
* kötelező mező
/ ( hh / nn )

Készen állsz?

Ha változtatnál az életmódodon és el szeretnél kezdeni sportolni, most itt a lehetőség, hogy ingyenes nyílt órák keretében kipróbálj többféle mozgásformát. Gyere el és légy te is aktív résztvevője a közösségnek!